ensq
OUR SOCIAL

Archive for May 2021

14 May

Hithra (Urtica Dioica)

Perberesit Aktive : Rizoma : polisakaride, tanine, laktine, perberes fenolike, linjane, sterole. Gjethet : proteina te plota, flavonoide, vitamina, kripra minerale dhe oligo-elemente : vitamine C (7 here me shume se portokalli), hekur, calcium (pothuajse sa djathi), provitamine A. E perdorur me pare si revulsiv ne raste paralizash, hithra ishte e njohur ne mjekesine popullore […]

READ MORE
14 May

Dellinja (Juniperus Communis)

Perberesit Aktive : Konet : tanine, sheqere, rezine, juniperine, diterpene, essence aromatike te pasur me karbure (pinene, mircen, sabinen, limonene, terpineol) Matthiole (botanist Italian), ne shekullin XVI, e rekomandonte drurin e dellinjes per banja kunder grumbullimit ne artikulacione te acidit urik i cili shkakton dhimbje dhe iflamacion te kyceve. Gjethet dhe majat e celura, por sidomos hiri […]

READ MORE
14 May

Bliri (Tilia sp.)

Perberesit aktive : Lulet : mucilage, tanine, acide fenolike, proantocianidole, flavonoide(midis te cilave, kuarcetina dhe kuanferoli), esence aromatike. Pjesa e brendshme e levores : acide fenolike, tanine, fraksocid, eskulocid, aminoacide. Plini (natyralist romak i shekullit te pare te eres tone) i permend efektet fatlume te veres se levores se blirit ne librin e tij ‘’te metat e lekures’’. […]

READ MORE